Tuesday, July 12, 2016

Zakat Penggajian

Berikut adalah keputusan fatwa tentang zakat penggajian. Bagi sesiapa yang berminat membuat kajian tentang zakat zakat penggajian, paling tidak terdapat tiga persoalan yang perlu dicari jawapan.

Pertama, apakah yang dimaksudkan dengan penggajian dalam fatwa tersebut?

Kedua, mengapakah tidak disebut elaun-elaun yang ada kena mengena dengan pengajian khususnya benefit in kind? dan

Ketiga, mengapakah kadar zakat penggajian ditetapkan pada 2.5 peratus, sedangkan penggajian adalah zakat terhadap hasil bukannya terhadap barangan seperti emas dan perak?


Bil
Tajuk
Tarikh
Bil. JKF
Fatwa
1
Zakat Gaji dan Pendapatan Profesional
9 Disember 1992
Muzakarah Kali Ke-31 dan Muzakarah (khas)
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-31 dan Muzakarah Khas yang bersidang pada 9 Disember 1992 telah membincangkan Zakat Gaji & Pendapatan Profesional. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  • Umat Islam boleh mengeluarkan zakat daripada pendapatan gaji dan Jabatan Hasil Dalam Negeri hendaklah memberi rebet zakat ke atas jumlah yang dibayar itu. 
  • Pendapatan profesional diwajibkan zakat kerana ia termasuk dalam zakat perniagaan.
2
Zakat Gaji dan Profesional 2
22 Jun 1997
Muzakarah Khas
Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 22 Jun 1997 telah membincangkan Zakat Gaji & Pendapatan Profesional. Muzakarah telah memutuskan bahawa zakat ke atas pendapatan penggajian adalah wajib bagi orang yang layak mengeluarkan zakat.

3
Zakat Gaji Beserta Kadarnya
7 Mei 2003
Muzakarah Kali Ke-56
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-56 yang bersidang pada 7 Mei 2003 telah membincangkan Zakat Gaji Beserta Kadarnya. Muzakarah telah memutuskan bahawa asas pengiraan zakat gaji dan pendapatan adalah berdasarkan kepada pendapatan kasar setahun dan kadar zakat yang dikenakan ialah sebanyak 2.5% daripada jumlah pendapatan tersebut.

2 comments:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Felicia Velania said...

Cari Situs Judi Online yang fair ?
No BOT-No ADMIN 100% FAIRPLAY PLAYER vs PLAYER
Solusinya hnya di http://bosnagaqq.com
Hanya dengan nominal deposit Rp 15.000
Dan raih jackpot puluhan sampai ratusan juta setiap harinya
WHATSAPP : +855967014811
PIN BB : 2B209F68