Friday, June 24, 2016

FRGS - Ikhlas Senjata Utama

Al-Hamdulillah, temubual bermula jam 12.50 malam dan selesai jam 1.50 pagi. Namun beliau masih segar dan bersemangat. Tiada tanda mempamerkan beliau resah dan jemu terhadap soalan yang dibangkitkan.

Responden terakhir ini terbabit dalam perniagaan nasi kukus ayam berempah. Resepi asli dari Kelantan. Bayangkan setelah berpenat lelah selama lapan bulan, pada suatu pagi yang hening dan hari pertama isterinya turut serta dalam perniagaan, bila tiba di lokasi perniagaan, pihak penguatkuasa kerajaan tempatan sudah ready dengan jentolak untuk merobohkan gerai beliau. Itulah pagi pertama isterinya tiba dari Kelantan. Selama lapan bulan dulu, beliau usahakan sendirian.

Beliau pohon untuk meroboh sendiri agar khemah yang dipasang itu masih digunakan lagi.

Beliau pindah di tempat baru. Hari pertama setengah ekor ayam pun tak habis. Begitulah ujian yang dihadapi. Namun itu bukan lasan untuk beliau berhenti dari perniagaan. Anggaplah itu hanya ujian kecil daripada Allah jua.

Berkat kesabaran beliau, sekarang jualan harian mencecah RM2,000 sehari. Telah mampu membina rumah sendiri. Mampu mempunyai kenderaan pacuan empat roda. Motorsikal berkuasa tinggi dan basikal mencecah belasan ribu harga.

Mengakhiri temubual bual beliau menyebut, yang utama adalah keikhlasan. Kedua, kesucian - oleh itu ayam yang dijual diembelih sendiri. Dan terakhir, beliau berpesan, hutang wajib dilunaskan. Jika tidak mampu dibayar, minta dihalalkan.

1 comment:

Felicia Velania said...

Cari Situs Judi Online yang fair ?
No BOT-No ADMIN 100% FAIRPLAY PLAYER vs PLAYER
Solusinya hnya di http://bosnagaqq.com
Hanya dengan nominal deposit Rp 15.000
Dan raih jackpot puluhan sampai ratusan juta setiap harinya
WHATSAPP : +855967014811
PIN BB : 2B209F68