Tuesday, September 08, 2009

WAKTU MEMBAYAR ZAKAT FITRAH

Imam Al-Bukhari melaporkan yang bermaksud, “(Para sahabat) biasa membayar zakat fitrah sehari atau dua hari sebelum Aidil Fitri” (al-Bukhari, No. Hadis : 1511).

Dalam Hadis yang lain dilaporkan Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud, “Kayakan mereka (fakir miskin) pada hari itu (Hari Raya)” (ad-Daruqutni, No. Hadis : 2157).

Persoalannya bilakah waktu yang sesuai untuk menunaikan zakat fitrah?

Dua rumusan dapat dibuat daripada dua Hadis di atas. Pertama, zakat fitrah ditunaikan dalam tempoh sehari atau dua hari sebelum Aidil Fitri. Ia tidak ditunaikan lebih awal dari kedua-dua tarikh itu.

Kedua, zakat fitrah boleh ditunaikan pada bila-bila masa sebelum solat sunat Aidil Fitri. Ia boleh ditunaikan pada seawal satu Ramadan.

Pemilihan tarikh-tarikh itu terserahlah kepada pembayar zakat fitrah itu sendiri. Yang penting ialah dipastikan mereka dapat kayakan golongan fakir dan miskin pada hari Aidil Fitri.

Oleh sebab itulah, pada masa kini, bayaran zakat fitrah dicadangkan dibayar mengikut keperluan penerima zakat, iaitu fakir dan miskin itu sendiri sama ada di awal, pertengahan atau di akhir Ramadan. Ini kerana supaya mereka dapat menyambut ketibaan Hari Raya Aidil Fitri dalam keadaan yang tidak terhimpit dengan kemiskinan.

No comments: